Pregatirea copilului pentru vizita la medicul dentist

Este important sa povestiti copilului dumneavostra despre experienta noua prin care o sa treaca in cabinetul stomatologic.

In primul rand alegeti medicul dentist cu grija, de preferat unul care este specializat in pediatrie stomatologica, numit pedodont. Daca dumneavostra mergeti la un medicul dentist asta nu inseamna ca acesta este potrivit si pentru copilul dumneavoastra. Nu toti medicii au abilitati de a lucra cu cei mici. Nu orice medic pedodont este potrivit pentru copilul dumneavostra. Cu rabdare si intelegere din partea parintelui se creaza legatura dintre copil si medic. Medicul trebuie sa devina prietenul copilului dumneavostra.

Cand pregatiti acasa copilul in legatura cu vizita la cabinet dati raspunsuri simple, clare, evitand cuvinte ca “injectie”, “durere”, ‘’frica”, de exemplu: “nu-ti face nimic”, “nu o sa te doara”, “nu trebuie sa-ti fie frica” pentru ca inducem teama copilului. Concentrati-va pe explicatii care sa arate cat de important este sa avem o dantura puternica si gingii sanatoase. Ii puteti arata poze prietenoase si filmulete educative. Experientele neplacute suferite de un copil sau induse de parinti, prieteni, au efect negativ asupra psihicului copilului si duc la dezvoltarea unor fobii.

Cand copilul face o nazbatie evitati de a-l pedepsi spunandu-i “te duc la doctor” sau “vine doctorul sa-ti faca injectie”. Acest lucru este perceput de copil ca o pedeapsa. Nu va asocia ca merge la doctor sa previna sau sa se vindece de o boala, ci ca pe un lucru rau. Trebuie evitate amenintarile de felul “daca nu te speli pe dinti, te duc la dentist”.

Copilul trebuie incurajat sa-si perieze dintisorii dupa fiecare masa, iar ca recompensa de doua ori pe an va face o vizita in cabinetul stomatologic unde va fi premiat de catre medicul dentist in funtie de sanatatea dintisorilor lui.

Luati copiii cu voi la dentist cand sunteti pacienti doar daca dumneavostra nu deveniti anxiosi in preajma medicului. Astfel ei vor observa ce se intampla in cabinet. Familiarizarea copilului cu cabinetul dentar se va realiza treptat. Cei mici se simt in siguranta cand sunt si parintii in preajma. Pe parcursul tratamentului trebuie sa le distraga atentia de la manevrele medicului stomatolog, astfel copiii nu se vor plictisi asa de repede. Dupa ce medicul reuseste sa-i castige increderea copilului si va stabili o legatura independent cu acesta, este mai bine ca parintele sa stea in sala de asteptare.

In cazul copiilor anxiosi care au avut experiente neplacute este indicata sedarea usoara cu protoxide de azot (“funny gaz”), ceea ce le confera o stare euforica, de relaxare, fiind cooperanti pe durata sedintei.

Nu este dificil sa iti convingi copilasul sa merga la dentist, depinde doar de tine ca parinte cum vei reusi sa-i explici importanta sanatatii orale.

Dr. Irina Grancea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te pentru noutati