- Copilul are 20 de dinti de lapte pana la 5-6 ani, apoi incep sa aiba dentitie mixta, şi pana la 14 ani are 28 de dinti, cu 8 dinti definitivi in plus fata de cei de lapte. Cei 8 molari ies in spatele dintilor de lapte fara sa cada niciun dinte in loc la 6 ani şi respectiv 12 ani.
- Semnele initiale ale dezvoltarii dentare apar in saptamana a-6-a a vietii intrautene, cand multe femei nici nu stiu ca sunt insarcinate; Mugurii dintilor temporari apar in saptamana 6-8 a dezvoltarii embrionare şi mugurii dintilor permanenti apar in luna a 5-a a vietii intrauterine şi se incheie postnatal;
- Este bine sa evitati administrarea copilului dumneavostra a lichidelor indulcite pe timpul noptii. Altfel vor aparea carii de la varste foarte fragede.
- Renuntarea la suzeta de la varste mici, 1 an – 1 an şi 6 luni, este o decizie buna luata de parinte pentru copilului lui;
- Copilul trebuie spalat pe gingiute din primele zile de la nastere cu ajutorul unei bucati de tifon umezit cu apa, infaşurat pe degetul aratator al parintelui; imediat dupa aparitia primului dintisor trebuie folosita pasta şi periuta sau degetar special pentru varsta micutului.
- Unul din parinti trebuie sa spele copilul pe dinti dimineata şi seara. Pentru copil miscarea periutei de dinti este doar o joaca, nu stie sa insiste.
- Sanatatea dintilor de lapte este mai importanta decat cred majoritatea parintilor.
- Nu trebuie scoşi dintii de lapte daca sunt cariati şi nu a ajuns copilul la varsta la care trebuie sa-i schimbe. Astfel vor aparea inghesuiri a dintilor definitivi.
- Nu este bine sa coexiste in cavitatea bucala a copilului dumneavostra dinti de lapte cariati langa dinti permanenti. Dintii definitivi se vor caria si ei. Cariile de pe dintii de lapte trebuie curatate şi plombate.
- Dintii de lapte ai copilului sunt mai “insensibili” . Daca pe copil il doare, caria este avansata pana la pulpa dentara in cele mai multe cazuri.
- Daca copilul dumneavostra nu a stat cuminte la un medic dentist, asta nu inseamna ca o sa aibe acelasi comportament cu toti medicii stomatologi. Incercati sa-l duceti la mai multi medici pana il veti gasi pe cel potrivit pentru copilul dumneavostra.